Pia Dahlberg

Guidespråk

Italienska/Italiano/

Engelska/English/

Svenska/

Kom till ”Nordens Venedig” – Stockholm och låt mig visa er och berätta om mina egna favoriter!

Stadshuset och Alfred Nobel därtill, Vasamuseet och Gustaf II Adolf – ”Lejonet från Norden”, Livrustkammaren med de vackra och välbevarade kungliga kläderna som tillsammans med spännande berättelser om kungligheternas liv och öden samt med lite fantasi nästan får liv igen. Prins Eugens Waldemarsudde med konsten, hans bostad och prunkande trädgård minner oss om att njuta av det vackra – en helhet skapad av såväl naturen som människan. Gamla Stan är förstås hjärtat även i vår moderna stad av idag och det var ingen slump att Birger Jarl i mitten av 1200-talet valde platsen för sitt ”lås” för Mälaren.

Många är de personer som bott och levt i Stockholm och jag berättar gärna om Astrid Lindgrens liv och verksamhet i den kungliga huvudstaden.

Jag älskar teater och dans och gör gärna en specialtur med inriktning på teaterlivet i Stockholm, både i svunna tider och nutid. Då jag även guidar på Kungliga Dramatiska Teatern, klappar hjärtat lite extra för det vita palatset på Nybroplan.

Ska vi ta oss en bit utanför stan föreslår jag Drottningholms slott med Slottsteatern där tiden stått still i drygt 250 år. Kanske kaffe smakar bra i det gamla köket vid Kina slott efter en promenad genom barockträdgården? Eller varför inte spendera lite tid i Sigtuna, Sveriges första stad vars öde i allra högsta grad påverkade uppkomsten av det som skulle bli Stockholm.

Som auktoriserad Linnéguide kan jag även ägna en dag åt den store mannen Carl von Linné som ju trots sina småländska rötter så småningom bosatte sig i Uppsala. Ett besök i Linnéträdgården med hans bostad, botaniska trädgården samt Linnés Hammarby är ett måste inte bara för den som är intresserad av växter och blommor, utan även för den som vill veta mer om den spännande tid som Linné levde i.

I Stockholm med omnejd finns något för alla, gammal som ung. Får jag hälsa dig välkommen?

Skattetyp

A-skatt

F-skatt