Sigtuna

Sigtuna är staden vid Mälaren med den medeltida charmen, en stad som anlades av Erik Segersäll på 980-talet och som varit Sveriges huvudstad och ett kyrkligt centrum. Här präglades till exempel de första svenska mynten.

Besök Mariakyrkan, Sveriges äldsta tegelkyrka, invigd år 1247. Mariakyrkan har en mycket stark ställning hos sigtunaborna, som har bidragit till en ny orgel i kyrkan. Nära Mariakyrkan och på många andra platser i Sigtuna med omgivningar finns det mer eller mindre välbevarade runstenar från 1000-och 1100-talen.

Promenera längs Stora Gatan – som har samma sträckning som när den anlades för över 1000 år sedan – och titta på de små, färgglada trähusen. Trähusen längs gatan har naturligtvis förändrats, det äldsta är från 1600-talet, men man kan lätt föreställa sig hur Stora Gatan såg ut förr i tiden när getter och grisar spatserade omkring här.

Missa inte att stanna till vid Sigtuna rådhus från 1744. Det är populärt att gifta sig i detta lilla rådhus i trä, varje år kommer brudpar hit från både när och fjärran.

Låt en guide beskriva hur Sigtuna grundlades och hur Sigtuna växte och förändrades genom århundraden till den turiststad den är i dag.

GUIDER SOM GER DENNA TUR