05 Drottningholm

Det bästa sättet att närma sig Drottningholm är med ett gammalt fint fartyg eller med ångbåt från Stadshuskajen i centrala Stockholm. Turen tar knappt en timme genom det vackra mälarlandskapet. Naturligtvis går det även bra att ta sig till Drottningholm med egen bil, buss eller kommunalt.

Detta slott, som vi ser det idag, byggdes till stor del i mitten av 1600-talet, delvis med Versailles som förebild. Senare har den unika slottsteatern och det lite undanskymda Kina slott tillkommit, båda från mitten av 1700-talet. Alltsammans blev ett av de första svenska bidragen på UNESCOs lista över världsarv. Här finns både den franska trädgården och den engelska parken att beundra och promenera i.

I en del av slottet flyttade kungafamiljen in i början av 1980-talet. Kungabarnen har sedermera hittat nya boenden, men kungen och drottningen bor kvar.

Ett guidat besök i slotttet med dess välbevarade interiörer från skilda historiska epoker ger inblick i olika konststilar och rojalistiska preferenser under 350 år. Framför allt är det flera av våra drottningar som har satt sin prägel på detta slott.

GUIDER SOM GER DENNA TUR