02 Vasamuseet

Det stora och vackert utsmyckade regalskeppet Vasa, som kung Gustav II Adolf lät bygga, sjönk i Stockholms hamn redan på sin jungfrufärd den 10 augusti 1628. Det fantastiska fartyg som skulle bli en viktig del av Gustav II Adolfs stora fartygsflotta blev istället ett fiasko i samtidens ögon.

Idag ser det helt annorlunda ut, numera betraktas Vasa och Vasamuseet som helt något helt unikt. För Vasa återfanns 1956 och bärgades fem år senare efter att ha legat 333 år på havsbotten. Efter år av konservering och restaurering ligger hon nu – till 95 procent i original – till allmänhetens beskådan i Vasamuseet. Ett av Sveriges mest besökta museer som ingen bör missa under sitt Stockholmsbesök!

Här kan du inte bara njuta av åsynen av det restaurerade skeppet utan även se utställningar och modeller om bärgningen, livet ombord och stormaktstidens Sverige. Låt en auktoriserad guide berätta hur man återfann Vasa, hur bärgningen gick till och hur man kämpar för att bevara henne i det skick hon är i idag.

GUIDER SOM GER DENNA TUR