Nikolai Katzman

Guidespråk

Ryska/Русский/

Engelska/English/

Svenska/

Hej!

Mitt namn är Nikolai Katzman.

Jag bor i Stockholm-Solna sedan 1989 och förutom mitt översättningsarbete jobbar som kulturguide i Stockholm, Sigtuna och Uppsala.

Jag är auktoriserad Stockholms guide på tre språk (engelska, svenska och ryska) sedan 2011 och sommartid jobbar för turister från kryssningsfartyg som anlöper Stockholms hamnar.

Mina turistgrupper har upp till 50 deltagare och beställare är större turoperatörer från Sverige, Danmark, Tyskland, Finland, Estland. För det mesta det är engelskspråkiga turister från olika delar av världen.

Oftast jag guidar turistbussar i centrala Stockholm med stop på utsiktsplatser på Fjällgatan och vid Stadshuset och en timmes promenad i Gamla Stan med detaljerad beskrivning av historiska platser.

Den viktigaste sevärdhet i Gamla Stan är Kungliga Slottet. Sverige är en konstitutionell monarki så det är massa arbete som händer i det största kungliga slottet i Europa som fortfarande uppfyller sin roll.

Det finns 5 museer på Slottet och jag guidar i representativa lokaler.

En annan intressant plats i Stockholm är Stadshuset, som besöks året runt och bland annat är plats för Nobel festligheter. Jag är auktoriserad av visningsavdelningen för att guida i Stadshuset.

Men det mest besökta av dem över 80 museer som finns i Stockholm är Vasamuseet. Varje sommar långa köer till ingång visar hur populär är original skeppet från 1628. Jag guidar i det unika museet och hjälper intresserade att få maximum information under besöket.

Staden Sigtuna ligger 40 km från Stockholm och en gång i tiden var största handelsplats.

Numera en liten stad med pittoresk gågata som är lämplig att promenera på och kanske fika i gammaldags kafé Tanten Brunn. Ruiner från 1000-talet, Maria kyrka från 1200-talet. Foto med Sigtuna Stadshuset som bakgrund lämnar många positiva upplevelser.

Sigtuna som vanligt är bara ett stop på väg till Uppsala. Universitet staden full av vetenskapliga institutioner ligger i framkant av innovationer. Den äldsta universitet i Sverige, grundad 1477 sätter sin prägel på stan. Massa ungdomar.

Bland sevärdheter är Slottet, centrala delen av staden, Linneplatser och förstås gigantisk Domkyrka. Det är säte för Ärkebiskop av Sverige. Jag guidar i domkyrka och hjälper besökare att få information om konstruktion av själva byggnaderna och dem intressanta gravar som finns inne.

Lite om mig privat.

Jag är sambo med Irina och har tre vuxna söner från tidigare äktenskap.

På fritid vi reser i världen (besökte alla kontinenter förutom Antarktis), segling i Stockholm skärgård, schack, ideell arbete (medlem i lokal Rotary International klubb, president 2017-2019).

Turista i eget stad! Varför inte? Har du varit i stadshustornet fast åkte förbi 1000 gånger? Jag kan hjälpa till att besöka. Välkommen.

Jag innehar F-skattesedel och beskattas i Sverige.

Ha en bra dag.

Mvh

Nikolai

Skattetyp

A-skatt

F-skatt